Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ


Οι Μακεδόνες δεν είχαν πολλές σχέσεις με τους υπόλοιπους Έλληνες. Κυρίως τους απασχολούσε η ασφάλεια και η αντιμετώπιση των βόρειων γειτόνων τους.



Όμως μετά τους Περσικούς πολέμους άρχισαν να δημιουργούν εμπορικές σχέσεις και να έχουν επαφές με τους κατοίκους της νότιας Ελλάδας.Η Μακεδονία έγινε μεγάλη δύναμη, όταν έγινε βασιλιάς ο Φίλιππος ο Β΄




Ο βασιλιάς Φίλιππος δημιούργησε ισχυρό στρατό. Οι στρατιώτες εφοδιάστηκαν με ένα μακρύ δόρυ, που το έλεγαν σάρισα, μήκους 5 μέτρων. 



Η μακεδονική φάλαγγα, όταν ήταν παραταγμένη για μάχη έμοιαζε με φρούριο που κινείται.



Με τον ισχυρό στρατό που δημιούργησε ο Φίλιππος κατάφερε να αντιμετωπίσει τους εχθρούς από τον βορρά και να κυριαρχήσει σε όλη την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Με τον τρόπο αυτό έγινε ένα μεγάλο κράτος, με δικό του νόμισμα (σ' αυτό τον βοήθησαν και τα χρυσωρυχεία του όρους Παγγαίου), οικονομική ανάπτυξη, με πρωτεύουσα την Πέλλα, ένα οικονομικό και πνευματικό κέντρο. 
 
Στατήρας (αρχαίο νόμισμα) του Φιλίππου

Ο Φίλιππος θέλησε να κυριαρχήσει και στη νότια Ελλάδα. Ο στρατός βρήκε αφορμή να κατέβει στη νότια Ελλάδα για μια διαμάχη που είχαν οι κάτοικοι που ζούσαν γύρω από το μαντείο των Δελφών. Οι Αθηναίοι και οι Θηβαίοι αποφάσισαν να τον εμποδίσουν. Δόθηκε μεγάλη μάχη στη Χαιρώνεια (2-8-338 π.Χ.) μεταξύ Μακεδόνων και Θηβαίων - Αθηναίων - άλλων συμμαχικών πόλεων. 




Στη μάχη αυτή νίκησε ο Φίλιππος, ενώ διακρίθηκε και ο γιός του Αλέξανδρος πολεμώντας στην πρώτη γραμμή.



η παράταξη των αντίπαλων δυνάμεων


το λιοντάρι της Χαιρώνειας, πιθανώς εγέρθηκε από τους Θηβαίους προς τιμή των νεκρών Ιερολοχιτών

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ
 

Ο Φίλιππος δεν ήταν σκληρός με τους ηττημένους. Σε συνέδριο που έγινε στην Κόρινθο (απείχαν οι Σπαρτιάτες) ανακηρύχτηκε αρχηγός της εκστρατείας που ετοιμαζόταν εναντίον των Περσών για να τιμωρηθούν για τις καταστροφές που προκάλεσαν στην Ελλάδα.
Την επόμενη όμως χρονιά ο Φίλιππος δολοφονήθηκε στις Αιγές (σημερινή Βεργίνα) και βασιλιάς της Μακεδονίας έγινε ο Αλέξανδρος, που ονομάστηκε Μέγας για την προσφορά του στον πολιτισμό.



ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΙΓΩΝ ΚΛΙΚ


Η δολοφονία του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας από τον Παυσανία, γκραβούρα του 19ου αιώνα.


η είσοδος στον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα. Εδώ στις Αιγές (την πρώτη πρωτεύουσα της Μακεδονίας και κατόπιν ιερής πόλης) μάλλον έγινε και η δολοφονία του βασιλιά από τον Παυσανία για άγνωστο λόγο... Ο χώρος ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο


ο τάφος του βασιλιά Φιλίππου


η χρυσή λάρνακα με το αστέρι της Μακεδονίας από πάνω. Βρίσκεται στη Βεργίνα μέσα στον τάφο του βασιλιά και είχε τα οστά του βασιλιά μέσα

Δες όλα τα αριστουργήματα της τέχνης των Μακεδόνων ΚΛΙΚ

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ

Διακρίνεις ποιοι εικονίζονται παρακάτω;



  • Διακρίνουμε κάποιον και από το βάδισμά του, το περίγραμμα του σώματός του.
Το σώμα μας αποτελείται: από οστά, αρθρώσεις και όργανα. Τα οστά βοηθούν στη στήριξη, ενώ οι μύες στην κίνησή μας. Κάποια μέρη του σώματός μας είναι σκληρά και κάποια μαλακά. Πώς το εξηγείς αυτό;

ΕΙΔΗ ΟΣΤΩΝ

 

Δες τους μύες του χεριού. Τι αλλαγές βλέπεις όταν σηκώνεται και σφίγγει το χέρι;



 
Δες παρακάτω τον σκελετό του ανθρώπινου σώματος. Σύγκρινε το 3 σημειωμένα οστά. Μέτρησε αυτά στο δικό σου σώμα και σημείωσε το μήκος τους.
 
Τα κόκαλα λέγονται και οστά. Παραπάνω βλέπετε την μπροστινή όψη του ανθρώπινου σκελετού και παρακάτω την πίσω.
  
Ο ανθρώπινος σκελετός έχει 200 οστά. Είναι καλυμμένα από τους μύες και το δέρμα και αν δεν υπήρχαν αυτά δε θα μπορούσαμε ούτε να στηριχθούμε ούτε να κινηθούμε. Μεγαλώνοντας, τα οστά μας γίνονται βαρύτερα, σκληρότερα και μεγαλύτερα.

Το Σκελετικό Σύστημα ΚΛΙΚ (αναγνώρισε οστά)

 Τα οστά προστατεύουν σπουδαία εσωτερικά όργανα μας, όπως την καρδιά, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες.



Τα οστά συνδέονται μεταξύ τους με τις αρθρώσεις. Μερικές βοηθούν στις κινήσεις διαφόρων μερών του σώματός μας, όπως ο ώμος μας, οι αρθρώσεις των χεριών (αγκώνας, καρπός) και των ποδιών (λεκάνη, γόνατο)

Δες κάποιες από τις αρθρώσεις του σώματός μας

 

Οι μύες μας βοηθούν να κάνουμε όλες τις κινήσεις του σώματός μας. Το σώμα μας έχει πάνω από 600 μύες, που διαφέρουν στο σχήμα και στο μέγεθος. 





 
Ανθρώπινο σώμα, Σκελετικό σύστημα, Μυικό σύστημα ΚΛΙΚ

Μπορείς να σκεφτείς πού χρησιμοποιούμε τη λέξη σκελετός στη ζωή μας; ΚΛΙΚ

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΚΑΘΕΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΕΥΘΕΙΕΣ

Με ποιο από τα δύο παρακάτω παιδιά συμφωνείτε;



ΠΡΟΣΕΧΕ! Για να είναι μια ευθεία κάθετη ή παράλληλη πρέπει να υπάρχει και δεύτερη και να ορίζεται έτσι σε σχέση με αυτήν. ΠΟΤΕ δεν λέμε μόνη της μια ευθεία παράλληλη ή κάθετη.

Ας δούμε τώρα πώς φέρνουμε κάθετη ευθεία σε μια άλλη. Θα χρειαστούμε τον γνώμονα και θα πρέπει να τον τοποθετήσουμε επάνω στη γραμμή που θέλουμε να φέρουμε την κάθετη. Προσέχουμε να "πατάει" ο γνώμονας τη γραμμή και φέρνουμε την ευθεία από την άλλη κάθετη πλευρά του γνώμονα. Δες τις παρακάτω εικόνες. 


 
 


 Δες το και διαδραστικά

Φέρε κάθετη από σημείο σε ευθεία

ΚΛΙΚ


Το ίδιο κάνουμε και όταν θέλουμε να φέρουμε κάθετη σε σημείο Α που βρίσκεται πάνω σε μια ευθεία

Δες το κι εδώ διαδραστικά

ΚΛΙΚ


Εκτός από τον γνώμονα (τρίγωνο), μπορούμε να ελέγξουμε μια γωνία αν είναι ορθή και με το μοιρογνωμόνιο



Τοποθετούμε το μοιρογνωμόνιο πάνω στην μία πλευρά της γωνίας και βλέπουμε ότι η αλλη πλευρά δείχνει 90ο



Δες το διαδραστικά και εδώ

ΚΛΙΚ


Το ίδιο κάνουμε και όταν θέλουμε να φέρουμε εμείς μια κάθετη σε μια ευθεία. Απλά "πατάμε" το μοιρογνωμόνιο πάνω στην ευθεία. σημειώνουμε τις 90ο και έπειτα φέρνουμε την κάθετη.

Δες διαδραστικά πώς φέρνουμε μια γωνία 50ο

ΚΛΙΚ

Κάνε εξάσκηση 

http://www.teacherled.com/resources/anglemeasure/anglemeasureload.html