Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ: ΟΣΑ "ΕΦΘΑΣΑΝ" ΣΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ





Μύθοι και θρύλοι



Θυμάσαι σε ποιο μάθημα πέρσι στη Γλώσσα είχαμε πει για την γοργόνα, την αδελφή του Μεγαλέξανδρου;

Άκου απόσπασμα από το βιβλίο του Α. Καρκαβίτσα "Η Γοργόνα" που αναφέρεται σε αυτόν το θρύλο ΚΛΙΚ




To γεφύρι της Άρτας ήταν ένα δύσκολο έργο και με μεγάλη κοινωνική σπουδαιότητα. Όμως όλη την μέρα το έχτιζαν και το βράδυ γκρεμιζόταν. Τη λύση την έδωσε ένα πουλί με ανθρώπινη λαλιά. Ποια ήταν; τραγική για τον πρωτομάστορα. Διαβασέ την στο παρακάτω δημοτικό τραγούδι.

Έθιμα του τόπου μας



Διάβασε για τα έθιμα της Αποκριάς ΚΛΙΚ

Ξέρεις τι είναι αυτά στην παρακάτω εικόνα;

ΚΛΙΚ

Ποια γιορτή σου θυμίζει η παρακάτω εικόνα;

ΚΛΙΚ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ

ΚΛΙΚ


Τραγούδια και χοροί με ιστορία

Ξέρεις πώς λέγεται ο χορός που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα;



Το ζεϊμπέκικο δύσκολα χορεύεται. Δεν έχει βήματα είναι ιερατικός χορός με εσωτερική ένταση και νόημα που ο χορευτής οφείλει να το γνωρίζει και να το σέβεται. Λένε πως ΔΕΝ είναι γυναικείος χορός. Σε ολόκληρη την ιστορία του το ζεϊμπέκικο είναι ένας μοναχικός χορός. Το ζεϊμπέκικο έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας, αλλά ποτέ δεν καταγράφηκαν συγκεκριμένα βήματα. Ο ζεϊμπέκικος χορός ήταν ο πανάρχαιος ιερός χορός των αρχαίων Ελλήνων. Η σχέσις του ζεϊμπέκικου με την αρχαιότητα έγκειται εις το ότι είναι ένας πολεμικός χορός, γνωστός και σαν "ο χορός του αετού", γιατί οι χορευτές μιμούνται τον αετό, το ιερό πουλί του Δία. Ο χορευτής κουνάει τις ωμοπλάτες του σαν να είναι φτερούγες και αιωρείται. Πρόκειται για χορό με τέμπο 9/8, τον οποίο χόρευαν αρχικά οι ζεϊμπέκηδες, απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Σύμφωνα με την ιστορία, οι ζεϊμπέκηδες ήταν φυλή ανυπότακτων πολεμιστών, τους οποίους χρησιμοποίησε ο Σουλτάνος το 19ο αιώνα ως βοηθητικά αστυνομικά σώματα. Διατηρούσαν δικές τους συνήθειες και φορούσαν μια εθνική ενδυμασία που τόνιζε τη θεματολογία του χορού τους. Κατ’ άλλους, το ζεϊμπέκικο προέρχεται από τις λέξεις «Ζευς» και «Βάκχος» και θεωρείται ότι σαν χορός μιμείται το μάζεμα των σταφυλιών από τα αμπέλια και την τοποθέτησή τους στα πανέρια. Όπως και να ‘χει, ο αρχαϊκός χορός της Θράκης που τον μετέφεραν οι ζεϊμπέκηδες στη Μικρά Ασία και τον επανέφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες το 1922, έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο και δε συναντάται πια με τη μορφή που χορευόταν. Στις μέρες μας, θεωρείται λαϊκός χορός και έχει διαφοροποιηθεί αρκετά, διατηρώντας όμως το βασικό βηματισμό και το ρυθμό των εννέα ογδόων.
 

Ξέρεις ποιοι χορεύουν τον παρακάτω χορό;



ΚΛΙΚ



Ξέρεις το παρακάτω τραγούδι σε τι εκδηλώσεις τραγουδιέται;

 

Λαϊκή τέχνη

Στα έργα της λαϊκής τέχνης συναντάμε συχνά σχέδια που επαναλαμβάνονται, τα μοτίβα. 



Αυτά κατασκευάζονταν συνήθως με τον αργαλειό, ένα οικιακό εργαλείο που τα παλιά χρόνια υπήρχε σε πολλά σπίτια και οι γυναίκες ασχολούνταν πολλές ώρες με την ύφανση. 

  • Θυμάσαι ποια γυναίκα ύφαινε τη μέρα και ξήλωνε τη νύχτα αυτό που κατασκεύαζε;

Ας κατασκευάσουμε και εμείς ένα μοτίβο στο μπλοκ ζωγραφικής μας την ώρα των Εικαστικών.




Παράδοση ακόμα, είναι και τα παιχνίδια των παππούδων μας που τα παίζουμε μέχρι σήμερα, ο τρόπος που περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας, π. χ. στα καφενεία, στις πλατείες κλπ.

Δες το βίντεο που είχαμε δει πέρσι στη Γλώσσα για τα παλιά παιχνίδια

Δες και από εδώ πάρα πολλά παραδοσιακά παιχνίδια ΚΛΙΚ

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΝΕΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΡΧΑΪΚΑ ΧΡΟΝΙΑ (800 - 479 π.Χ.)



Έτσι δημιουργήθηκαν οι πόλεις - κράτη

Παρατήρησε τον παρακάτω χάρτη και πες πού δημιουργήθηκαν οι πόλεις - κράτη. Ποιες από αυτές τις είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα μαθήματα;







Κέντρο της νέας πόλης ήταν η ακρόπολη, που βρίσκονταν στο πιο ψηλό σημείο της περιοχής. Εκεί βρίσκονταν οι ναοί των Θεών και τα δημόσια κτίρια. Γύρω από την ακρόπολη χτίστηκαν οι κατοικίες των ανθρώπων.

Παρατήρησε το παρακάτω σκίτσο. Τι αλλάζει στις ακροπόλεις;



Έτσι λοιπόν, αυτή η πόλη - κράτος (ακρόπολη και σπίτια) είχε πλέον γύρω γύρω τείχη, ώστε να νιώθουν οι πολίτες πιο ασφαλείς.Κάποιοι βέβαια έμειναν και γύρω από την πόλη – κράτος, ιδίως στα χωριά, καλλιεργώντας τη γη.



Σιγά σιγά όμως ο πληθυσμός αυξήθηκε και η γη δεν έφτανε να τους θρέψει όλους. Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την πόλη τους - οργανωμένα αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τον Α' Αποικισμό - για να ζήσουν αλλού.
Η πόλη ρωτούσε το Μαντείο των Δελφών για τον τόπο της εγκατάστασης και με μια συγκινητική τελετή αναχώρησης, έφευγαν για την καινούρια τους πατρίδα



Στη νέα πατρίδα ο αρχηγός έπαιρνε μαζί του το ιερόν πυρ (φωτιά από τον τόπο τους), με το οποίο θα άναβε τον καινούριο βωμό της αποικίας. Αυτό συμβόλιζε τους στενούς δεσμούς της μητρόπολης με την αποικία.


Αποικίες πολλές δημιουργήθηκαν στα παράλια της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου. Οι πιο πολλές δημιουργήθηκαν στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία και γι΄ αυτό η περιοχή ονομάστηκε Μεγάλη Ελλάδα.
Δες τον παρακάτω χάρτη και πες πού ακριβώς δημιουργήθηκαν ελληνικές αποικίες



ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ


Πριν τα νομίσματα, το εμπόριο γινόταν με ανταλλαγή προϊόντων, π.χ. έδιναν κρασί και έπαιρναν λάδι. Ο τρόπος αυτός όμως ήταν δύσκολος και χρονοβόρος. Με τη χρήση των νομισμάτων οι άνθρωποι υπολόγιζαν με ακρίβεια την αξία των προϊόντων, διευκόλυναν τις συναλλαγές τους κι έτσι αναπτύχθηκε το εμπόριο

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ




ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ


Η Εγνατία οδός είναι ένας αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας με μήκος 670 χλμ. Ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα και καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στους Κήπους.
  • Ποια γεωγραφικά διαμερίσματα δηλαδή καλύπτει;


Το όνομά της το πήρε από την Αρχαία Εγνατία Οδό που διέσχιζε την ίδια περίπου περιοχή και είχε κατασκευαστεί από τους Ρωμαίους το 146 - 120 π.Χ. Ένα μέρος της σύγχρονης Εγνατίας οδού διασχίζει περίπου την ίδια περιοχή με την αρχαία οδό.

Ποια είναι η σημασία του μεγάλου αυτού έργου για τους ανθρώπους;
 

ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ταξίδεψε στην Εγνατία οδό

ΚΛΙΚ


Από εδώ μπορείς να μάθεις τα πάντα για την Εγνατία οδό ΚΛΙΚ

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"



Το διεθνές αεροδρόμιο"ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" εξυπηρετεί την Αττική και ιδίως την πρωτεύουσα Αθήνα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 29 Μαρτίου 2001. Διαθέτει όλα τα σύγχρονα συστήματα για την ασφαλή πτήση των αεροσκαφών.
Το αεροδρόμιο εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες επιβάτες καθώς και τόνους φορτίου και ταχυδρομείου που ταξιδεύουν από ή προς την Ελλάδα

Από εδώ μπορείς να πάρεις πληροφορίες για πτήσεις, αφίξεις, αναχωρήσεις κλπ για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ΚΛΙΚ

ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

  
Ο Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος της Αθήνας (ή Μετρό Αθήνας) είναι το σύστημα υπόγειου και επίγειου μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της πόλης των Αθηνών. Το δίκτυο του μετρό αποτελείται από τρεις γραμμές.


 
Το μετρό λειτούργησε για πρώτη φορά το 2000. Κάθε τόσο παραδίδονται στην κυκλοφορία όλο και περισσότεροι σταθμοί, αφού το έργο συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πάνω από 1.000.000 Αθηναίοι εξυπηρετούνται από τις 3 γραμμές του μετρό και μάλιστα με πολύ συντομία στις μετακινήσεις τους. Η απόσταση Χαλάνδρι - Σύνταγμα ενώ με το αυτοκίνητο χρειάζεται 45 λ. με το μετρό φτάνουν 14 λ. ακριβώς για να καλύψουν την απόσταση. Μπορείς να σκεφτείς το λόγο που κάνει τόσο μεγάλη διαφορά;


 
Από τις ιδιαιτερότητες του μετρό είναι ότι αποτελεί και ένα αρχαιολογικό έργο. Ξέρεις γιατί;


 
Από εδώ τα πάντα για το μετρό Αθηνών ΚΛΙΚ

Δες και τι είχαμε πει πέρσι για το Αττικό μετρό στο μάθημα της Γλώσσας
  • Σε ποιο γεωγραφικό διαμέρισμα βρίσκεται το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και το μετρό Αθηνών;
Η ΓΕΦΥΡΑ "ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ" (ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ)


 
Η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου είναι μια καλωδιωτή γέφυρα που συνδέει την Πελοπόννησο με την απέναντι ακτή της Στερεάς Ελλάδας.

Η ιδέα ανήκε στον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη που το πρότεινε στη Βουλή το 1889 - γι΄αυτό και πήρε το όνομά του - αν και χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να κατασκευαστεί. Συγκεκριμένα δόθηκε στην κυκλοφορία το 2004 δηλ. πάνω από 100 χρόνια μετά την ιδέα του Τρικούπη.

  • Γιατί λες να καθυστέρησε τόσο πολύ να κατασκευαστεί αυτό το σημαντικό έργο;
Η γέφυρα έχει συνολικό μήκος 2.880 μ. και στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες


 
Το μέγιστο βάθος της φτάνει τα 65 μ. μέσα στη θάλασσα και έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε σεισμούς, ανέμους και πιθανές μετατοπίσεις. Διαθέτει ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο και προς τις δύοκατευθύνσεις.
  • Μπορείς να σκεφτείς σε τι είναι σημαντικό αυτό το έργο;
Τα πάντα για τη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου ΚΛΙΚ

H διάθεση χρημάτων από το κράτος ή από ιδιώτες για την κατασκευή ενός έργου λέγεται χρηματοδότηση.

  • Στην παρακάτω πινακίδα ποιος λέει ότι είναι ο χρηματοδότης;
  • Πόσα χρήματα θα διατεθούν;
  • Τι έργο θα κατασκευαστεί;

  • Αν είχες εσύ στη διάθεσή σου αυτά τα χρήματα τι θα αποφάσιζες να κατασκευάσεις για τον τόπο μας;

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ


Όταν κάνουμε μια στατιστική έρευνα, χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγιο, καταγράφουμε τα δεδομένα (τις απαντήσεις δηλαδή που συγκεντρώσαμε) σε έναν πίνακα. Στη συνέχεια μπορούμε να παρουσιάσουμε τα δεδομένα του πίνακα με ραβδόγραμμα (ράβδους που το ύψος τους δείχνει τον αριθμό απαντήσεων σε κάθε περίπτωση), εικονόγραμμα (αντί ράβδων, εικόνες) ή σημειόγραμμα (αντί εικόνων, σημεία). Σκοπός μας να τα παρουσιάσουμε απλά και κατανοητά.
 
Παράδειγμα

Ρωτήσαμε τα 28 παιδιά της Δ΄τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού να μας πουν ποιο άθλημα προτιμούν. Οι μαθητές δήλωσαν ως εξής: ποδόσφαιρο 12, μπάσκετ 7, βόλεϊ 4, κολύμβηση 3 και τένις 2.

Καταγράφουμε αυτά τα δεδομένα σε πίνακα:




Τα δεδομένα του πίνακα μπορούμε να τα παρουσιάσουμε με τους εξής 3 τρόπους:

α) με ραβδόγραμμα:

β) με εικονόγραμμα:



γ) με σημειόγραμμα



ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΡΑΒΔΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΚΛΙΚ



 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Το παρακάτω σημειόγραμμα δείχνει τα νούμερα παπουτσιών των μαθητών της Δ΄τάξης του σχολείου μας. Να συμπληρώσεις τον πίνακα με τα στοιχεία που υπάρχουν στο σημειόγραμμα και να φτιάξεις και το ανάλογο ραβδόγραμμα