Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Η ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ


 Οι βασιλιάδες των πόλεων που συμμετείχαν στην εκστρατεία για την Τροία


Αντιστοίχισε σωστά

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ (ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ)


Το έργο που βλέπεις παρακάτω έχει τον τίτλο: "Η φεύγουσα Περσεφόνη"
 
  • Τι πιστεύεις ότι θα ανάγκαζε την Περσεφόνη σήμερα να φεύγει, σύμφωνα με το ποίημά μας;
Ξαναδες τον μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης από το βιβλίο της Ιστορίας.
 

Ο μύθος της Περσεφόνης είναι ένας από τους πολλούς μύθους που υπάρχουν στον κόσμο για την εναλλαγή των εποχών στη γη. Ένας από τους τόπους όπου ο μύθος αυτός ήταν ιδιαίτερα σημαντικός είναι η Ελευσίνα όπου στο παρελθόν πραγματοποιούνταν τα "ελευσίνια μυστήρια", τελετές αφιερωμένες στον αποχωρισμό της Δήμητρας από την κόρη της την Περσεφόνη και στην κάθοδο της Περσεφόνης στον Άδη.

H άγνοια για την πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία δυστυχώς μαστίζει όλους μας, έχει οδηγήσει ώστε ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Ελευσίνα υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της αρχαιότητας, όπου «άνθησε» η λατρεία της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Ακόμη πιο λίγοι γνωρίζουν ότι εκεί ετελούντο τα Ελευσίνια Μυστήρια αλλά και τη μυστικότητα που κάλυπτε το ακριβές περιεχόμενό τους.

Σήμερα η Ελευσίνα είναι μια βιομηχανική πόλη της δυτικής Αττικής, που απέχει 23 χλμ. από την Αθήνα. Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Αττικής. Ο επισκέπτης της περιοχής δεν μπορεί να φανταστεί το ένδοξο παρελθόν της πόλης, καθώς οι βιομηχανίες που εδρεύουν στην περιοχή έχουν αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της.

Συγκεκριμένα λειτουργούν: 2 διυλιστήρια, 2 χαλυβουργεία με υψικαμίνους, 2 εργοστάσια τσιμέντου, 2 ναυπηγεία, 1 βιομηχανία πυρομαχικών.
 


Παράλληλα, ολοένα και περισσότερες εταιρείες αποθήκευσης και μεταφορών μετακομίζουν στην περιοχή αυξάνοντας ραγδαία τόσο την ίδια την κυκλοφορία των οχημάτων όσο και το ποσοστό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τους ρύπους των τροχοφόρων. Σημειωτέον πως περισσότερες από τις μισές βιομηχανικές μονάδες που λειτουργούν εκεί είναι εκτός των ορίων της βιομηχανικής περιοχής, όπως αυτήν την ορίζει η νομοθεσία.
  • Καταλαβαίνεις λοιπόν τώρα γιατί ο ποιητής λέει ότι προτιμά η Περσεφόνη να μείνει στον κάτω κόσμο και να μην ανέβει πάνω στη γη;
...αυτή η άθλια βιομηχανοποίηση και η ποιοτική υποβάθμιση της ξακουστής Ελευσίνας του παρελθόντος ήταν που άγγιξαν Νίκο Γκάτσο και Μάνο Χατζιδάκι. Στο ποίημα και τραγούδι τους «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης» αντιδιαστέλλεται η εικόνα του χθες με την τραγικότητα του σήμερα...

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012