Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ΟΑΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ



Το Neve Shalom (στα εβραϊκά) ή Wahat al Salam (στα αραβικά), πρόκειται για την Όαση της Ειρήνης, ένα χωριό όπου -εδώ και χρόνια- Ισραηλινοί και Άραβες ζουν μαζί αρμονικά και αγαπημένα, και μοιράζονται τα πάντα. Στην Όαση της Ειρήνης υπάρχει το Σχολείο της Ειρήνης.




Στην όαση της Ειρήνης απασχολούνται, εκτός από τους δασκάλους, και αρκετοί εθελοντές από πολλά μέρη του κόσμου. Κάθε χρόνο γράφονται περισσότερα από 300 παιδιά (από 3 μηνών μέχρι 12 ετών!). Εδώ τα παιδιά μαθαίνουν δύο γλώσσες, δύο θρησκείες ενώ διδάσκονται οι ιστορίες και των δύο λαών. Το σχολείο διαθέτει ξενοδοχείο, αίθουσα συνεδριάσεων και εστιατόρια, χώρο προσευχής και για τις δύο θρησκείες υπό την επονομασία «Οίκος της σιωπής», και Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού όπου φιλοξενούνται και οι δύο κουλτούρες. Οι μαθητές, παράλληλα με τα μαθήματα, ασχολούνται με την μουσική, την ζωγραφική, το θέατρο και συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια και εργαστήρια που έχουν σκοπό να τους διδάξουν την απέχθεια προς τον πόλεμο και την αγάπη προς την ειρήνη.


Το πειραματικό χωριό διοργανώνει διαρκώς σειρές σεμιναρίων και συζητήσεων για την αναγκαιότητα αρμονικής συμβίωσης των δύο λαών και συχνά αντιπροσωπείες από όλες τις μεριές του Ισραήλ, των αυτόνομων περιοχών, αλλά και από άλλες χώρες το επισκέπτονται για να δουν από κοντά το πείραμα, που διαλύει κάθε έννοια εθνικής μισαλλοδοξίας και μίσους.



Η «Όαση της Ειρήνης», όμως, συναντάει και αρκετά εμπόδια στον δρόμο της. Σύμφωνα με τον δήμαρχό της (γενικό γραμματέα τον ονομάζουν), Ανουάρ Νταούντ, παρ' όλα τα διαβήματα και τις διαμαρτυρίες πολλών χρόνων, το ισραηλινό κράτος (μέχρι πριν λίγα χρόνια τουλάχιστον) αρνιόταν να αναγνωρίσει το σχολείο του χωριού, προβάλλοντας σειρά εμποδίων στα παιδιά που ήθελαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.





ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΛΗ ΑΠΟ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
 
ΚΛΙΚ

ΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ

ΚΛΙΚ


Δείτε την παρουσίαση που ενισχύει την παραπάνω άποψη

ΚΛΙΚ

Από την άλλη πάλι όμως ολοκληρωμένη η λαϊκή παροιμία λέει:

Ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη, είναι όμως ικανός να φέρει το μήνυμα της αλλαγής για να ξημερώσει η Άνοιξη!

Καταγράψτε τα επιχειρήματά σας με τα "υπέρ" και τα "κατά" της δημιουργίας αυτού του σχολείου



Γράψτε ένα κείμενο αν είστε υπέρ της δημιουργίας τέτοιων σχολείων ή και άλλων παρόμοιων ενεργειών, γιατί μπορούν να βοηθήσουν για πραγματική ειρήνη σε περιοχές που υπάρχουν συγκρούσεις, ή ένα κείμενο αν είστε κατά της δημιουργίας τέτοιων σχολείων ή και άλλων παρόμοιων ενεργειών, γιατί από μόνες τους δεν μπορούν να φέρουν την ειρήνη.

Μην ξεχάσετε: