Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Οι κάτοικοι της Ν. Αμερικής όπως βλέπεις και στην παρακάτω εικόνα κατάγονται από τέσσερις κυρίως φυλετικές ομάδες:




Έτσι ο σημερινός πληθυσμός, περίπου 370.000.000 άνθρωποι, προέρχεται από την επιμιξία των φυλών αυτών. Έχει συνδυάσει τα διαφορετικά πολιτιστικά στοιχεία, τα ήθη, τα έθιμα και τις συμπεριφορές και έχει διαμορφώσει έτσι το δικό του πολιτισμό.
Οι πρώτοι εξερευνητές που έφτασαν στη Νότια Αμερική ήταν ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο Αμέρικο Βεσπούτσι, ο Πέδρο Αλβάρες Καμπράλ, ο Βαρθολομαίος Ντιάζ, ο Τζιοβάνι Καμπότο, ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος που μάλιστα όταν πέρασε από τον πορθμό πήρε και το όνομά του κ. ά.



Οι αυτόχθονες Ινδιάνοι της Νότιας Αμερικής έτσι αφομοιώθηκαν από τους Ευρωπαίους εξερευνητές, αφού αυτοί προσπάθησαν και πέτυχαν να κατακτήσουν τα εδάφη τους και να εκμεταλλευτούν τους πόρους της γης.
Η Νότια Αμερική λέγεται αλλιώς και Λατινική Αμερική, αφού εκεί κατοίκησαν πληθυσμοί που μίλαγαν κυρίως ισπανικά και πορτογαλικά, γλώσσες που προέρχονταν από τα λατινικά.
Το ότι όπως είπαμε, εκμεταλλεύτηκαν Ευρωπαίοι το έδαφος και το υπέδαφος της, ήταν και ένας λόγος που η οικονομική ανάπτυξή της ήταν αργή. Άλλες βασικές αιτίες που δικαιολογούν αυτή την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της ήταν τα δικτατορικά καθεστώτα και η μεγάλη διάρκεια των επαναστατικών κινημάτων για την ανεξαρτησία. Άλλος λόγος επίσης ο οποίος υπάρχει και ως σήμερα, η αύξηση του πληθυσμού και η εγκατάλειψη της υπαίθρου με την ταυτόχρονη συγκέντρωση του πληθυσμού στις μεγαλουπόλεις, αντιμετωπίζοντας όμως έτσι προβλήματα ανεργίας και φτώχεια.

Μετά τη Γαλλική Επανάσταση και τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου(19ο αι.) πραγματοποιήθηκαν εξεγέρσεις και επαναστάσεις με σκοπό την απελευθέρωση των ντόπιων κατοίκων από τους Ισπανούς.
Ο πιο γνωστός απελευθερωτής ήταν ο Σιμόν Μπολίβαρ που αγωνίστηκε κυρίως για την ανεξαρτοποίηση της Βενεζουέλας, της Κολομβίας, του Εκουαδόρ, του Περού και της Βολιβίας.



Γι αυτό, αποκαλείται και "Ελευθερωτής". Καταγόταν από εύπορη οικογένεια και χρησιμοποίησε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του για τη χρηματοδότηση των επαναστατικών κινημάτων της Ν. Αμερικής. Μάλιστα υπήρξε πρόεδρος έξι εθνών (Βολιβίας, Κολομβίας, Περού, Βενεζουέλας Εκουαδόρ και Παναμά) και θεωρείται ως σήμερα σε αυτές τις χώρες, ήρωας.
Πέθανε το 1830 στη Σάντα Μάρτα της Κολομβίας από φυματίωση.



Το μνημείο Σιμόν Μπολίβαρ κοντά στη Σάντα Μάρτα, Κολομβία


Άγαλμα του Μπολίβαρ στην Πλατεία Μπολίβαρ στο Καράκας

Σήμερα, τα σπουδαιότερα κράτη της Νότιας Αμερικής είναι:
η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη, η Χιλή, η Κολομβία, το Περού κλπ



Ταξίδι πάνω από τα σύνορα κρατών

ΚΛΙΚ


Επίσης οι σπουδαιότερες πόλεις είναι:
η Μπραζίλια, το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία, το Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, το Καράκας στη Βενεζουέλα, το Σαντιάγο στη Χιλή, το Μοντεβίδεο στην Ουρουγουάη, η Ασουνσιόν στην Παραγουάη κ.ά.

Προσπάθησε να βρεις τις 25 πόλεις της Νοτίου Αμερικής( να έχεις ανοιχτό και το χάρτη σου)


Πλέον πολλά κράτη της Νοτίου Αμερικής έχουν αναπτυχθεί σε διάφορους τομείς όπως η Βραζιλία στην κτηνοτροφία, γεωργία και βιομηχανία, η Αργεντινή η οποία κρατάει την πρωτιά στην παραγωγή κρεάτων στον κόσμο, η Βενεζουέλα αφού το υπέδαφος της είναι πλούσιο σε πετρέλαιο, η Κολομβία από τις πρώτες σε παραγωγή καφέ. Ακόμα η Χιλή λόγω των κοιτασμάτων σιδήρου και χαλκού, το Περού λόγω χρυσού, αργύρου χαλκού και άλλων σπάνιων μετάλλων
Η Βραζιλία βέβαια είναι γνωστή στον κόσμο και για άλλους λόγους όπως το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο που εκατομμύρια τουρίστες ζουν στους ξέφρενους ρυθμούς του καρναβαλιού και χορεύουν βραζιλιάνικους χορούς όπως τη σάμπα,



ο Χριστός, το πασίγνωστο άγαλμα του Christ de Redeemer στην ίδια πόλη,


οι παραλίες "Κόπα Καμπάνα" και "Ιπανέμα" επίσης στο Ρίο , όπου μάλιστα θα διεξαχθούν και πολλά θαλάσσια αθλήματα στην Ολυμπιάδα του 2016, που ως γνωστό θα διεξαχθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο κλπ.



Επίσης η Βραζιλία γνωστή είναι για τη μεγάλη της παράδοση στο ποδόσφαιρο αφού Βραζιλιάνος είναι και ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου , ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο (Πελέ).


Στην Αργεντινή επίσης αναδείχτηκε ο επίσης πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής Μαραντόνα, όπως επίσης θεωρείται και η χώρα του ταγκό.




Στη Χιλή ονομαστός είναι ο περίφημος ποιητής Πάμπλο Νερούντα,



στην Παραγουάη είναι ονομαστά τα παραδοσιακά κεντήματα, στην Ουρουγουάη τα λαϊκά τραγούδια μιλόνγκα κλπ
Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παρόλη την οικονομική ανάπτυξη πολλών χωρών στη Νότια Αμερική, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη φτώχεια και ο πλούτος να συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων. Μάλιστα ο υπερπληθυσμός τούς αναγκάζει να μένουν σε παραγκουπόλεις (φαβέλας) που τα σπίτια τους τα κατασκευάζουν οι ίδιοι από άχρηστα υλικά και χωρίς να διαθέτουν νερό και αποχέτευση...



Για να μπορέσουν αυτές οι χώρες να ορθοποδήσουν θα πρέπει να δοθούν παροχές στους κατοίκους της(φαρμακευτική κάλυψη, οικονομική στήριξη κλπ), να ενισχυθούν από άλλα κράτη, να εκμεταλλευτούν οι ίδιοι οι κάτοικοι τις πρώτες ύλες της χώρας τους και όχι ξένες εταιρείες και να δοθεί περισσότερο βαρύτητα στην κοινωνική πρόνοια και εκπαίδευση που θα ενισχύσουν έτσι το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων