Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ

Είπαμε ότι η Ασία χωρίζεται σε 6 τμήματα:



Στη Βόρεια Ασία, την οποία καλύπτει η αχανής έκταση της Σιβηρίας και η οποία λόγω των δύσκολων συνθηκών(φυσικών), αναπτύσσεται με χαμηλούς ρυθμούς και είναι αραιοκατοικημένη
ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος (με κόκκινη γραμμή στην εικόνα), φτάνει από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ μέσω της νότιας Σιβηρίας και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1891 και του 1916. Με 9.288 χιλιόμετρα, σε 8 χρονικές ζώνες, το ταξίδι διαρκεί περίπου 7 ημέρες!
Στη Δυτική Ασία(Μέση Ανατολή), η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχείς συγκρούσεις και αναταραχές ανάμεσα στους λαούς της, λόγω των θρησκευτικών και πολιτικών διαφορών των λαών της και λόγω των αποθεμάτων της σε πετρέλαιο. Τα περισσότερα κράτη είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου που φτάνει και τα 3/4 των αποθεμάτων της παγκόσμιας παραγωγής.

Άκου την παρακάτω είδηση. Το πετρέλαιο φέρνει μόνο πλούτο και καθόλου προβλήματα;



Θετικά και αρνητικά αποτελέσματα που επιφέρει σε ένα κράτος το πετρέλαιο. Σχολίασε τα


Οι λαοί αυτών των κρατών μιλούν κυρίως την αραβική γλώσσα και κυριαρχεί η ισλαμική θρησκεία.

Οι σημαντικότερες χώρες είναι: η Τουρκία, η Συρία, το Ισραήλ, το Ιράν, το Ιράκ το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία κ. ά.

Στη Νότια Ασία(Ινδική χερσόνησος), όπου η Ινδία είναι το μεγαλύτερο κράτος και αυτό που έδωσε το όνομα στη χερσόνησο.

Οι λαοί των χωρών αυτών είναι σε άθλια κατάσταση, αφού οι περιοχές μαστίζονται από φτώχεια και πείνα. Είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γης με συνέπεια να παρουσιάζει μεγάλο πληθυσμιακό πρόβλημα. Δεν λείπουν επίσης οι θρησκευτικές διαμάχες μεταξύ μουσουλμάνων και ινδουιστών, προσθέτοντας ακόμα ένα πρόβλημα στην πολύπαθη περιοχή
Στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου οι χώρες αυτές διαθέτουν σημαντική αγροτική παραγωγή αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες και το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό - με εξαίρεση τη Σιγκαπούρη που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς- , εξαιτίας του υπερπληθυσμού και της αποικιοκρατίας αφού τα κράτη της ΝΑ Ασίας απέκτησαν την ανεξαρτησία του μόλις κατά τη δεκαετία του 1950.


Τα γνωστότερα κράτη της ΝΑ Ασίας είναι : η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη.
Στην Κεντρική Ασία, που αποτελείται από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας(Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Κιργιστάν), τη Μογγολία και ένα μέρος (κεντρικό) της Κίνας.

Τέλος, στην Ανατολική Ασία, όπου υπάρχουν οι δύο πολύ μεγάλες δυνάμεις της Κίνας(ανατολικό μέρος) και της Ιαπωνίας.

Ιδίως η δεύτερη είναι το πιο πλούσιο και ανεπτυγμένο κράτος της Ανατολικής Ασίας, αφού όλες οι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας(βιομηχανία, εμπόριο κλπ) είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένοι και συναγωνίζεται πολλές χώρες της Ε. Ε. καθώς και τις Η.Π.Α.

Στο βίντεο:Γιαπωνέζικη τεχνολογία και ...αντίο laptop!


Η Ιαπωνία, παρουσιάζει επίσης και έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα αλλά χωρίς προβλήματα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, αφού από τη μια οι κάτοικοι έχουν εξοικειωθεί με τους σεισμούς και ξέρουν πώς να αντιδράσουν και από την άλλη το ιαπωνικό κράτος έχει λάβει μια σειρά μέτρων πρόληψης και προστασίας(αυστηροί αντισεισμικοί κανόνες για τους ουρανοξύστες και όχι μόνο αλλά και ελαφρά υλικά για τα παραδοσιακά σπίτια)
Το γνωστότερο ηφαίστειο της Ιαπωνίας είναι το Φούτζι, το οποίο θεωρείται ιερό και εθνικό σύμβολο της χώρας.


Δες τα παρακάτω δύο βίντεο και επισήμανε τις διαφορές στον τρόπο ζωής της Ινδίας και της Ιαπωνίας


Η Ασία και τα κράτη της- Χαρακτηριστικές και μυστηριώδεις εικόνες

ΚΛΙΚ