Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ



Οι πολικές περιοχές, όπως βλέπεις και στον παραπάνω παγκόσμιο χάρτη, βρίσκονται βορειότερα από το Βόρειο Πολικό Κύκλο και νοτιότερα από το Νότιο Πολικό Κύκλο. Συγκεκριμένα ανήκουν οι βόρειες περιοχές της Αμερικής, η Γροιλανδία, οι βόρειες ακτές της Ευρώπης και της Ασίας και η Ανταρκτική.
Οι περιοχές αυτές είναι σκεπασμένες με πάγο πάντα - αφού οι ηλιακές ακτίνες πέφτουν τελείως πλάγια σε αυτές - και η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή,( έως -60 β). Μάλιστα το έδαφος είναι σχεδόν πάντα παγωμένο σε βάθος. Έτσι και εδώ, όπως και στην έρημο, λίγα είναι τα φυτά και τα ζώα που μπορούν να προσαρμοστούν στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες.
Συγκεκριμένα η βλάστηση που επικρατεί είναι της τούνδρας και λίγο νοτιότερα, στα όρια της εύκρατης και πολικής, της τάιγκα ενώ ζουν κυρίως τάρανδοι, πολικές αρκούδες, αλεπούδες, λαγοί και μερικά αποδημητικά πουλιά.



Στην Ανταρκτική επίσης έχουμε πολλούς πιγκουίνους, φάλαινες και φώκιες.



Ξαναδές τι είχαμε πει για τις ζώνες βλάστησης και τα ζώα των περιοχών

ΚΛΙΚ

Στις πολικές περιοχές η διάρκεια τόσο της μέρας όσο και της νύχτας είναι έξι μήνες και ονομάζονται αντίστοιχα πολική ημέρα και πολική νύχτα. Όταν στην Αρκτική είναι μέρα στην Ανταρκτική είναι νύχτα και αντίστροφα. Αυτό συμβαίνει λόγω της κλίσης του άξονα της Γης. Έτσι ο ήλιος φωτίζει το καλοκαίρι τις βόρειες περιοχές χωρίς να δύσει και έχουμε την πολική ημέρα και αντίστροφα στο νότιο πολικό κύκλο, η πολική νύχτα επικρατεί το καλοκαίρι και η νότια πολική ημέρα το χειμώνα.
Σε αυτές τις πολικές περιοχές οι κάτοικοι είναι επίσης λίγοι. Συγκεκριμένα, στη βόρεια Ευρώπη ζουν Λάπωνες( Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Ρωσία) και Εσκιμώοι στη νότια Γροιλανδία, στις ΒΔ ακτές της Αλάσκας και στον Καναδά(Λαμπραντόρ)



Η Ανταρκτική, που θεωρείται από πολλούς και ως έκτη ήπειρος στη Γη, είναι ακατοίκητη.
Οι Εσκιμώοι, που ονομάστηκαν έτσι από τους Ευρωπαίους, αφού η ονομασία τους είναι Ινουίτ, κατόρθωσαν να επιβιώσουν σε τέτοιο δύσκολο περιβάλλον με ένα σπουδαίο τρόπο ζωής.
Κατασκεύασαν ρούχα και εργαλεία από δέρματα και κόκαλα ζώων και για σπίτια, χρησιμοποίησαν κύβους παγωμένου χιονιού(ιγκλού).

ΚΛΙΚ

Απασχολούνται κυρίως με το κυνήγι και το ψάρεμα και το χαρακτηριστικό ζώο των περιοχών αυτών είναι η φώκια, την οποία εκμεταλλεύονται οι Εσκιμώοι τόσο για το κρέας (τροφή) και για το λίπος της ( φωτισμό - θέρμανση) όσο και για το δέρμα της (ρούχα).



Με το δέρμα της επίσης και μαζί με ξύλα φτιάχνουν και τις βάρκες τους ( καγιάκ)



Οι Λάπωνες πάλι, χρησιμοποιούν τους ταράνδους από τους οποίους παίρνουν κρέας και γάλα.



Επίσης από το δέρμα τους φτιάχνουν ρούχα και τις σκηνές τους. Μάλιστα όταν οι τάρανδοι μετακινούνται για να βρουν τροφή σε μέρη που δεν είναι καλυμμένα από πάγο, οι Λάπωνες με τα έλκηθρα τους ακολουθούν σε ατέλειωτα ταξίδια.

ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ



ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΙΝΟΥΙΤ(ΕΣΚΙΜΩΩΝ)