Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Στα οικοσυστήματα οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν, αφού κάθε οργανισμός επηρεάζει τους υπόλοιπους και επηρεάζεται από αυτούς. Εάν, για παράδειγμα, όπως βλέπεις στην παρακάτω τροφική αλυσίδα, ο άνθρωπος εξοντώσει τα φίδια που βρίσκονται σε μια περιοχή, οι πληθυσμοί των ποντικών θα αυξηθούν υπερβολικά και τα σιτηρά θα καταστραφούν



Η μείωση λοιπόν των φιδιών και η αύξηση των ποντικών αποτελούν διαταραχή για το οικοσύστημα.
Γι΄αυτό θα πρέπει να καταλάβουν όλοι οι άνθρωποι ότι ΔΕΝ υπάρχει επιβλαβής οργανισμός για το οικοσύστημα. Όλοι οι οργανισμοί έχουν κάποια χρησιμότητα και κάποιο ρόλο, που τις περισσότερες φορές δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα.
Η επίδραση λοιπόν του ανθρώπου στα φυσικά οικοσυστήματα πρέπει να είναι προσεκτική και περιορισμένη. Δυστυχώς όμως, αυτό δε συμβαίνει σήμερα αφού ο άνθρωπος ενεργεί σύμφωνα με το προσωπικό του κέρδος και με τις δραστηριότητές του καταστρέφει μεγάλες εκτάσεις με αποτέλεσμα την εξαφάνιση πολλών ζωντανών οργανισμών.
Βεβαίως πολλές φορές η επέμβαση του ανθρώπου στα οικοσυστήματα είναι και ωφέλιμη, αλλά τις περισσότερες φορές προκαλεί ανεπανόρθωτες καταστροφές.

Τέτοιες αρνητικές παρεμβάσεις του ανθρώπου είναι:
  • οι πυρκαγιές των δασών
  • η παράνομη υλοτομία
  • η χρήση εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων(δες προσεκτικά την παρακάτω εικόνα)

Οι τοξικές ουσίες μπορεί να είναι ακίνδυνες φαινομενικά για τους οργανισμούς που βρίσκονται στην αρχή της τροφικής αλυσίδας( π. χ. έντομα), αλλά μπορεί να αποβούν θανατηφόρες για τους οργανισμούς που βρίσκονται στην κορυφή λόγω της βιολογικής συσσώρευσης των ρύπων ( π. χ. γεράκι)
  • τα βιομηχανικά και όχι μόνο απόβλητα
  • το παράνομο κυνήγι και η παράνομη αλιεία


Περιπτώσεις που η παρέμβαση του ανθρώπου είναι προστατευτική για τη φύση είναι:
  • η ανακήρυξη προστατευόμενων ειδών
  • η διαφύλαξη των εθνικών δρυμών
το Δέλτα των ποταμών Λουδία - Αλιάκμονα - Αξιού


το οικοσύστημα των Πρεσπών
  • κατασκευή φραγμάτων, που μπορεί μεν να καταστρέφει τα παλιά οικοσυστήματα, δημιουργεί όμως νέα.


Δραστηριότητα

Χωριστείτε σε ομάδες των 4 ή 5 ατόμων και βρείτε πληροφορίες για το οικοσύστημα των λιμνών (Ιστορία - προστασία - αβιοτικά στοιχεία - χλωρίδα - μικροοργανισμοί - θηλαστικά - πουλιά - ερπετά - αμφίβια - ανθρώπινες παρεμβάσεις - αξία - κλπ)