Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Η ΑΝΑΠΝΟΗ(1)

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, για να ζήσουν, πρέπει να τρέφονται και να παίρνουν οξυγόνο. Η λειτουργία με την οποία ο οργανισμός παίρνει το οξυγόνο του ατμοσφαιρικού αέρα και αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα σ' αυτόν είναι η αναπνοή.
Δεν αναπνέουν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί με τον ίδιο τρόπο. Τα ψάρια π. χ. αναπνέουν με βράγχια, για να μπορούν να παίρνουν το οξυγόνο που βρίσκεται διαλυμένο στο νερό, τα σκουλήκια αναπνέουν με το δέρμα(δερμική αναπνοή), τα πουλιά αναπνέουν από το στόμα, αλλά αποθηκεύουν αέρα σε σάκους μέσα στο σώμα τους, ο άνθρωπος αναπνέει με τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος ( ρινική και στοματική κοιλότητα, πνεύμονες κλπ)
Όλοι οι άνθρωποι δεν εισπνέουν την ίδια ποσότητα αέρα ούτε κά
νουν τις ίδιες ακριβώς αναπνοές ανά λεπτό. Ο νέος κάνει περίπου 30 αναπνοές κάθε λεπτό, ενώ ο ηλικιωμένος περίπου 10. Επίσης η αναπνοή επιταχύνεται, όταν ο άνθρωπος τρέχει ή κινείται πολύ ή έχει πυρετό.
Ούτε μπορεί κάποιος να κρατήσει πολύ ώρα την αναπνοή του. Η εκ
ούσια διακοπή της αναπνοής κρατά κατά μέσο όρο 45 - 60 δευτερόλεπτα, κάτι που οι περισσότεροι το πετυχαίνουν.
Τα άτομα που προπονούνται τόσο σωματικά όσο και νοητικά μπορούν να επιμηκύνουν σημαντικά το χρόνο που κρατούν την αναπνοή τους. Ένας από τους παγκόσμιους πρωταθλητές ο Τζιανλούκα Τζενόνι, κατόρθωσε να παραμείνει ακίνητος
χωρίς να αναπνέει, για εφτά λεπτά και τριάντα δευτερόλεπτα.
Και λίγο γέλιο...