Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ-ΕΘΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-ΣΧΟΛΙΑ

Αν θέλουμε να αναλύσουμε και να εκτιμήσουμε το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα πρέπει να σταθούμε στην επικράτηση και με μεγάλη διαφορά της χώρας που θέλουν να επισκεφτούν οι περισσότεροι. Συγκεκριμένα από τους 155 που ψήφισαν, οι 63 προτίμησαν την Ιταλία. Οι υπόλοιπες χώρες μοιράστηκαν τους υπόλοιπους ψήφους, πάνω κάτω σε ίδιο ποσοστό(Ιαπωνία 30, Νορβηγία και Πορτογαλία 22, Μαρόκο 18).
Και είναι παράξενο το ότι θέλουν να επισκεφτούν αυτή τη χώρα αφού είναι μια χώρα που και κοντά μας είναι όπότε εύκολα επισκέψιμη είναι (σε σχέση με τις άλλες πιο μακρινές) αλλά ούτε στο μάθημα που κάναμε αναφέρει κάτι το ιδιαίτερο γι' αυτήν. Αντίθετα αναφέρει για ένα παιδί κλεισμένο σε ένα διαμέρισμα που οι ασχολίες του κυρίως είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η τηλεόραση και ο κινηματογράφος.
Βέβαια είναι γνωστό σε όλους ότι οι ομορφιές της είναι σπάνιες, η ιστορία της μέγιστη, ο πολιτισμός που ανέπτυξε τεράστιο
ς (και συνέχεια του ελληνικού). Επίσης ως λαός είμαστε πολύ κοντά με τους Ιταλούς. Άλλωστε το una fatsa, una ratsa, δε βγήκε τυχαία. Δες το παρακάτω αστείο βίντεο και θα δεις ότι αρκετά γεγονότα δυστυχώς χαρακτηρίζουν και τους Έλληνες.



Ίσως λοιπόν αυτά τα χαρακτηριστικά της να έκανε πολλούς να την προτιμήσουν. Ας κάνουμε λοιπόν ένα μικρό αφιέρωμα γι αυτή τη χώρα αναφέροντας τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της

Ιταλία

Η Ιταλική Δημοκρατία ή Ιταλία (Στα Ιταλικά: Repubblica Italiana ή Italia) είναι χώρα της νότιας Ευρώπης, αποτελούμενη από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα: τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Βόρεια συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, δυτικά με τη Γαλλία και ανατολικά με τη Σλοβενία, ενώ ανήκει στην Ιταλία και η πόλη Καμπιόνε ντ' Ιτάλια, που βρίσκεται στο έδαφος της Ελβετίας. Οι ανεξάρτητες χώρες του Σαν Μαρίνο και του Βατικανού βρίσκονται εξ ολοκλήρου μέσα σε ιταλικό έδαφος.



Εχει έκταση 301.226 τετ. χλμ.(περίπου τριπλάσια της Ελλάδας) και πληθυσμό 57.104.000 κατ.(περίπου πενταπλάσιος της Ελλάδας)

Μορφολογία

Η οροσειρά των Άλπεων καθορίζει ουσιαστικά τη μορφολογία του εδάφους της.

Στο βόρειο μέρος της χώρας βρίσκεται η μεγάλη πεδιάδα της Λομβαρδίας που, επειδή διασχίζεται απ' τον Πάδο, λέγεται και πεδιάδα του Πάδου. Αυτή, στην προέκτασή της και στο μυχό του Βενετικού κόλπου, σχηματίζει την πεδιάδα της Βενετίας. Στη Δ. και Α. πλευρά της χώρας σχηματίζονται μικρότερες πεδιάδες.
Έχει αρκετούς ποταμούς που οι πιο μεγάλοι βρίσκονται στη Β
. Ιταλία. Ο Πάδος, που πηγάζει από το Μόντε Βίδο, διαρρέει την πεδιάδα της Λομβαρδίας και χύνεται στο Αδριατικό πέλαγος. Είναι πλωτός σε μήκος 500 χιλ. από τις εκβολές του. Επίσης ο Τίβερης διασχίζει την πρωτεύουσα της χώρας, τη Ρώμη.
Η Ιταλία είναι πλούσια σε λίμνες
που το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται στη Β. Ιταλία. Στους πρόποδες των Άλπεων είναι οι μεγάλες λίμνες Κόμο, Ματζόρε Βολσένας κλπ. Πολλές από τις λίμνες αυτές παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερα γραφικό θέαμα, γι' αυτό είναι γνωστές και σαν τουριστικά θέρετρα.

Πρέπει ακόμη ν' αναφερθεί πως στην Ιταλία υπάρχουν τρία ενεργά ηφαίστεια:
  • ο Βεζούβιος κοντά στη Νεάπολη
  • το Στρόμπολι στα νησιά του Αιόλου και
  • η Αίτνα στη Σικελία.
Μάλιστα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το 79 μ.Χ. μετά από μια μεγάλη έκρηξη του Βεζούβιου, η Πομπηία, μεγάλη και πλούσια πόλη της Καμπανίας σκεπάστηκε από τη λάβα και τη στάχτη του ηφαιστείου. Οι ανασκαφές δε, που έγιναν, έδωσαν στο φως πολλές λεπτομέρειες της καθημερινότητας των κατοίκων της καθώς και τον ξαφνικό θάνατο της πόλης(στα πανδοχεία παρατημένα κύπελλα και πιάτα, άνθρωποι που έτρωγαν στα ανάκλιντρα, παιδιά που αμέριμνα έπαιζαν ...


Παρουσιάζει μεγάλο θαλάσσιο διαμελισμό κι έχει μεγάλο αριθμό φυσικών λιμανιών που υποβοηθούν στην οικονομική ζωή της χώρας. Οι κυριότεροι κόλποι είναι της Βενετίας, της Γένοβας, του Τάραντα και τα πιο σπουδαία λιμάνια είναι της Γένοβας, του Λιβόρνο, της Νεάπολης, του Μπρίντιζι και τέλος στη Σικελία του Παλέρμο, της Κατάνης και της Μεσσήνης κ.ά. Εκτός από τη Σαρδηνία και τη Σικελία έχει ένα μεγάλο αριθμό μικρών νησιών που της ανήκουν, όπως το Έλβα, τα Λιπάρια νησιά (ή νησιά του Αιόλου), το Κάπρι κ.ά.


Κλίμα
Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία στις κλιματολογικές συνθήκες από τόπο σε τόπο, αν και γενικά το κλίμα της είναι ήπιο, εύκρατο και, κυρίως σαν χώρα που βρέχεται από τη Μεσόγειο, παρουσιάζει την ιδιομορφία του μεσογειακού κλίματος. Σαν μόνη εξαίρεση είναι το κλίμα της κοιλάδας του Πάδου που είναι ηπειρωτικό, με ψυχρό χειμώνα και πολύ θερμό καλοκαίρι και βροχές σ' όλη την διάρκεια του χρόνου.
Οικονομία
Η οικονομία της Ιταλίας παρουσιάζει εικόνα δυαδική. Δηλαδή ένα τμήμα της οικονομίας είναι αναπτυγμένο, ενώ το άλλο είναι υπανάπτυκτο. Η Β. Ιταλία είναι ένα υπεραναπτυγμένο βιομηχανικό και γεωργικό κέντρο και η Ν. Ιταλία είναι βουτηγμένη στη φτώχια και στην ανέχεια, γεγονός που αναγκάζει τον πληθυσμό της να μεταναστεύει σ' άλλες ευρωπαϊκές χώρες μια και η ιταλική οικονομία δεν μπορεί να τον απορροφήσει. Η βιομηχανία, η γεωργία και ο τουρισμός είναι οι τρεις πιο σημαντικοί τομείς στην οικονομία της χώρας.
Γεωργία
Παράγει γεωργικά προϊόντα παρόμοια με τα ελληνικά αλλά με ρυθμούς παραγωγικότητας πολύ ψηλότερους από αυτούς της Ελλάδας. Αυτό οφείλεται στην εκμηχάνιση της γεωργίας (τρακτέρ και άλλα σύγχρονα μηχανήματα), στη συστηματική επιχειρηματική δραστηριότητα και στα μεγάλα αγροκτήματα. Παράγει κρασί, λάδι, εσπεριδοειδή, δημητριακά, βαμβάκι, καπνό, ρύζι κ.ά.
Είναι η δεύτερη χώρα, μετά τη Γαλλία, στην παραγωγή κρασιών και ο ανταγωνισμός των δύο αυτών χωρών στα κρασ
ιά είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ο.Κ., όπου και οι δύο συμμετέχουν. Επίσης έρχεται δεύτερη στην παραγωγή λαδιού μετά την Ισπανία.
Δημογραφία
Από το 1946 η Ιταλία είναι προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία, με πρόεδρο που εκλέγεται απ' τη βουλή και τη γερουσία και η θητεία του διαρκεί 7 χρόνια. Τα μέλη της βουλής και της γερουσίας εκλέγονται με άμεσες εκλογές για πέντε και έξι χρόνια αντίστοιχα. Επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η ιταλική( ΚΛΙΚ) που αποτελεί συνέχεια της αρχαίας λατινικής γλώσσας. Οι Ιταλοί είναι καθολικοί και η εκκλησία (Βατικανό-πάπας) έχει μεγάλη δύναμη.
Πόλεις
Πρωτεύουσα της χώρας είναι η ιστορική Ρώμη με 2.985.000 κατοίκους, χτισμένη στις όχθες του Τίβερη που κάθε χρόνο προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες εξαιτίας των ιστορικών της μνημείων, κατάλοιπων μιας εποχής που η Ρώμη αποτελούσε το κέντρο του κόσμου. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε τη σημασία που έχει αποδώσει το ιταλικό κράτος στον τουρισμό και στην "τουριστική βιομηχανία" όπως λέγεται και είναι η εκμετάλλευση κάθε φυσικής ή καλλιτεχνικής ομορφιάς και των ιστορικών μνημείων και η παρουσίασή τους με κάθε τρόπο, ώστε η Ιταλία να είναι σήμερα το πρώτο ίσως τουριστικό θέρετρο της Ευρώπης.
Το Κολοσσαίο, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η Καπέλα Σιξτίνα, το Πάνθεον είναι μερικά από τα πάμπο
λλα μημεία και αξιοθέατα της Ρώμης

Το Κολοσσαίο/ Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Το Πάνθεον/Η οροφή της Καπέλα Σιξτίνα



Άλλες σπουδαίες πόλεις είναι το Μιλάνο (3.670.000 κατ.), το βιομηχανικό κέντρο της χώρας, η Νάπολη (62.905.000 κατ.), σπουδαίο λιμάνι, το Τορίνο (1.181.567 κατ.) με την περίφημη αυτοκινητοβιομηχανία του, η Γένουα, το Παλέρμο, η Μπολώνια, η Φλωρεντία με τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της, η Βενετία, ο τουριστικός "ομφαλός" της χώρας κ.ά.



Αν θελήσουμε να μιλήσουμε για τα γράμματα και τις τέχνες στην Ιταλία, μπορούμε να πούμε απλά πως ο ευρωπαϊκός πολιτισμός περνά από εκεί, από την πατρίδα του Βιργιλίου, του Οράτιου, του Δάντη, του Μιχαήλ Άγγελου, του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και τόσων άλλων προσωπικοτήτων που σφράγισαν και σφραγίζουν την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πνεύματος.
Μπορούμε όμως να σταθούμε για λίγο στους σύγχρονους που είναι σχετικά άγνωστοι στην Ελλάδα.
Στη ζωγραφική, ο Αμεντέο Μοντιλιάνι, ο Ντε Κίρικο, ο Γκουττούζο, ο Καρά κ.ά.
Στην ποίηση, ο Γκαμπριέλε Ντ' Αν
ούντσιο, ο Τ. Ουγκαρέττι, ο Ευγ. Μοντάλε, ο Σ. Κουαζίμοντο κ.ά.
Στην πεζογραφία και στο θέατρο, ο Κρότσε,
ο Πιραντέλο, ο Μοράβια, ο Βιτορίνι, ο Μπέτι και, τέλος, στο μεταπολεμικό κινηματογράφο μια δωδεκάδα μεγάλων σκηνοθετών, όπως ο Φελίνι, Αντονιόνι, Παζολίνι, Μπερτολούτσι, Βιττόριο ντε Σίκα, Ρομπέρτο Ροσελίνι, Φράνκο Ρόζι, Λουκίνο Βισκόντι, Πιέτρο Τζέρμι, Μπολονίνι, Ντε Σέτα κ.ά.
Όλοι αυτοί σκιαγραφούν την πορε
ία της τέχνης στην Ιταλία του 20ου αιώνα.
Εκπαίδευση
Τέλος, για την παιδεία και το βαθμό ανάπτυξής της, το γεγονός ότι η Ιταλία διαθέτει πάνω από 35 πλήρη πανεπιστήμια, καθορίζει το μεγάλο βαθμό ανάπτυξής της και τον προσανατολισμό της παιδείας της στις ανάγκες μιας βιομηχανικής χώρας που βαδίζει σταθερά με το όραμα της πλήρους ένταξής της στην ενωμένη Ευρώπη, για την οποία η Ιταλία αγωνίζεται.