Σάββατο 4 Απριλίου 2009

ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗ-ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Οι ήχοι που ακούμε δεν είναι πάντοτε ευχάριστοι. Οι πολύ δυνατοί ήχοι συνήθως προκαλούν δυσαρέσκεια, όπως επίσης και οι ήχοι που ακούγονται όλοι μαζί ταυτόχρονα. Τέτοιοι ήχοι αποκαλούνται με μια λέξη:θόρυβοι.

Όταν μια ή περισσότερες ηχητικές πηγές παράγουν θόρυβο, λέμε ότι προκαλούν στο περιβάλλον ηχορύπανση. Το αίσθημα της ενόχλησης είναι καθαρά υποκειμενικό, παρ' όλα ταύτα υπάρχουν κάποιοι ήχοι που είναι πάντα ενοχλητικοί. Το κορνάρισμα των αυτοκινήτων στο μποτιλιάρισμα, ο θόρυβος από τα κομπρεσέρ, τα τρυπάνια, οι κινητήρες μηχανών και μοτοσικλετών, ο θόρυβος αεροπλάνων που προσγειώνονται ή απογειώνονται, οι κρότοι από εκρήξεις είναι μερικοί από τους ενοχλητικούς θορύβους.



Τα αποτελέσματα τους είναι λίγο πολύ ίδια σε κάθε άνθρωπο: εκνευρισμός, έλλειψη συγκέντρωσης, κούραση.



Για να αποφύγουμε τα αποτελέσματα της ηχορύπανσης, μπορούμε να ελαττώσουμε τους θορύβους χρησιμοποιώντας κατάλληλα υλικά, τα οποία είτε ανακλούν τα ηχητικά κύματα είτε τα απορροφούν. Αυτά ονομάζονται ηχομονωτικά.

Ηχομονωτικά υλικά χρησιμοποιούμε:

  • Στα μέσα μεταφοράς:
Στα αυτοκίνητα, το εσωτερικό του καπό είναι επενδυμένο με απορροφητικά υλικά, ώστε να απορροφούν όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο από τον κινητήρα


Στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών τοποθετούνται σιγαστήρες που επειδή είναι κατασκευές με απορροφητικά υλικά, μειώνουν το θόρυβό τους.


  • Στα σπίτια:
Χρησιμοποιούνται διπλά τζάμια, που υπάρχει ανάμεσά τους αέρας και έτσι επιτυγχάνεται μεγάλη απορρόφηση και πολλαπλές ανακλάσεις του ηχητικού κύματος.



Στο εσωτερικό των τοίχων και ορόφων μεταξύ των τούβλων τοποθετούνται μονωτικά υλικά(φελιζόλ, υαλοβάμβακας κλπ).


Επίσης τα χαλιά, οι μοκέτες και οι κουρτίνες απορροφούν σημαντικά τους ήχους που παράγονται μέσα σε ένα σπίτι.




  • Στους κοινόχρηστους χώρους:

Δίπλα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας πολλές φορές κατασκευάζονται ψηλοί τοίχοι, ώστε να ανακλάται ο θόρυβος και να μην επηρεάζει τις περιοχές κατοικίας που βρίσκονται εκεί κοντά.


Η δεντροφύτευση επίσης παρέχει σημαντική ηχοπροστασία, γιατί το μαλακό και πορώδες φύλλωμα και οι μαλακοί κορμοί των φυτών απορροφούν τους ήχους.



ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ: ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΠΕΡΙΤΤΟΥΣ ΘΟΡΥΒΟΥΣ