Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο άνθρωπος δε ζει μόνος του. Ζει κοινωνικά. Έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους στο σχολείο, στη δουλειά, στη διασκέδαση. Η πρώτη του επαφή με τους άλλους ανθρώπους αρχίζει στην οικογένεια.
Οικογένεια είναι πρόσωπα που συνδέονται με δεσμούς συγγένειας. Τα ενήλικα μέλη της οικογένειας αναλαμβάνουν την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών, αν υπάρχουν. Η σύνθεση της οικογένειας και οι ρόλοι των μελών της αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου. Υπάρχουν γεννήσεις, θάνατοι, διαζύγια. Τις δουλειές του σπιτιού, τα έσοδα της οικογένειας, τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών αναλαμβάνουν και οι δύο σύζυγοι ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε οικογένειας. Στις οικογένειες με ένα γονέα όλες οι ευθύνες μεταφέρονται σε αυτόν. Αναλλοίωτοι όμως με το πέρασμα του χρόνου μένουν οι συναισθηματικοί δεσμοί ανάμεσα στα μέλη των οικογενειών.
Δημιουργία της οικογένειας
Οικογένεια δημιουργείται όταν ένας άντρας και μια γυναίκα αποφασίσουν να ζήσουν μαζί και αναλαμβάνουν για το σκοπό αυτό τις ευθύνες της κοινής πορείας τους. Η ένωση αυτή μπορεί να αποκτήσει επίσημο χαρακτήρα με τον πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο.

Ήδη από την Ομηρική εποχή η οικογένεια κατείχε πολύ σπουδαία θέση στη ζωή των ανθρώπων.Είναι γνωστή η ιστορία του Οδυσσέα που μετά τον Τρωικό πόλεμο πάσχιζε 10 χρόνια να γυρίσει στην πατρίδα του την Ιθάκη και να ξανασμίξει με τη γυναίκα του και το γιο του.
Υπάρχουν συγγενείς "εξ αίματος" και συγγενείς "εξ αγχιστείας". Οι πρώτοι είναι αυτοί που προέρχονται από ίδιους γεννήτορες ενώ οι δεύτεροι είναι οι συγγενείς του πατέρα με τους συγγενείς της μητέρας

Διαφορετικές μορφές οικογένειας (δες την εικόνα)










ΒΑΘΜΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ


Δες το γενεαλογικό δέντρο μιας οικογένειας(κλικ στο διάγραμμα) και απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:






  1. Τι είναι μεταξύ τους ο Χαράλαμπος και η Λουκία;
  2. Ο Στάθης και ο Νίκος τι έχουν το Γιώργο και τη Μαρία;
  3. Ποιον έχουν παππού ο Στάθης και ο Νίκος;
  4. Ο Σοφοκλής και η Βενετία είναι συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας;
  5. Βρες δυο συγγενείς εξ αίματος
  6. Τι είναι η Νεφέλη στο Σοφοκλή;
  7. Τι είναι ο Νίκος και η Σοφία;
  8. Τι έχει η Λουκία το Μιχάλη;
  9. Τι σχέση έχει η Νεφέλη με τη Φανή;

Η οικογένεια με τα μάτια των καλλιτεχνών

Ένα αγαπημένο θέμα των καλλιτεχνών όλων των εποχών είναι η απεικόνιση οικογενειακών σκηνών. Αναζήτησε παραστάσεις και εικόνες που απεικονίζουν οικογενειακές σκηνές και φτιάξε ένα κολάζ με αυτές

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΤΟ ΧΑΟΣ

Μπράβο Γιώργο! Νεφέλη! Καλυψώ!


Μπράβο Σοφία! Ελευθερία! Αλεξάνδρα!


Μπράβο Ηλιάνα! Ευανθία! Παναγιώτη!


31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ


Η 31η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα ορόσημο για τα σύγχρονα νοικοκυριά καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Η λέξη αποταμίευση είχε πρωτεύοντα ρόλο στους σημερινούς υπερήλικες, καθώς αποτελούσε τη μοναδική πηγή δημιουργίας μιας καλύτερης μελλοντικής ζωής. Η θέσπιση της εορτής προήλθε από την ίδρυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.


Το Ινστιτούτο Καταναλωτή ( ΙΝΚΑ ) παρέχει σημαντικές συμβουλές στους καταναλωτές ως παρακάτω επισημαίνεται:

  • Να μην ξοδεύουν άκριτα και άσκοπα ειδικά καταναλωτικά αγαθά << μόδας >>.

  • Να αποφεύγουν το φαγητό από ταχυφαγεία που ανεβάζουν τον προϋπολογισμό της οικογένειας άνευ λόγου.

  • Να αποταμιεύουν, όσο μπορούν έστω και αν το ακριβό κόστος ζωής και ο πληθωρισμός δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αποταμίευση.

  • Η αποταμίευση έστω και μικρής χρηματικής αναλογίας εξασφαλίζει πιο άνετα γηρατειά.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΑΝΤΑ:Πλούσιος δεν είναι εκείνος που έχει πολλά αλλά λίγες ανάγκες..

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ

Ο άνθρωπος με τις συσκευές που φτιάχνει μπορεί και μετατρέπει την ενέργεια σε μορφές που του είναι πιο χρήσιμες. Δυστυχώς όμως δεν έχει ακόμα κατασκευάσει συσκευές ικανές να μετατρέπουν ολόκληρη την ποσότητα ενέργειας από τη μια μορφή σε μία άλλη. Το μέρος της ενέργειας που δε μετατρέπεται στη μορφή που θέλουμε λέμε ότι υποβαθμίζεται. Π. χ. όταν χρησιμοποιούμε καύσιμα σε μια μηχανή, ένα μέρος της χημικής ενέργειας των καυσίμων μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της χημικής ενέργειας μετατρέπεται σε θερμότητα, η οποία διαφεύγει στο περιβάλλον και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Σε κάθε ενεργειακή μετατροπή ένα μέρος της ενέργειας μετατρέπεται σε θερμότητα την οποία δε μπορούμε να τη μετατρέψουμε παραπάνω γι αυτό λέμε ότι ένα μέρος της ενέργειας υποβαθμίζεται.


Διάβασε από εδώ το κείμενο της Greenpeace και απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:

1. Πόσο % της ενέργειας γίνεται θερμότητα και χάνεται(υποβαθμίζεται) στις λάμπες πυράκτωσης;


2. Ποια θα πρέπει να είναι η εναλλακτική λύση;Ποια τα πλεονεκτήματά τους;


Διαβάστε εδώ για Φωτοβολταϊκά συστήματα

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ...ΠΑΛΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου(από τη ΝΔ πλευρά), πριν την πυρκαγιά του 1917, που κατέστρεψε τόσο την εκκλησία όσο και τον γύρω χώρο.


Η Καμάρα στα 1917. Το ηλεκτροκίνητο τραμ περνάει κάτω από αυτήν. Εξακολούθησε δε να περνάει ως το 1957, όταν και καταργήθηκε





Η βορειοδυτική πλευρά της Αψίδας του Γαλέριου στα 1916. Στο βάθος, πίσω από τα κτίρια που κατεδαφίστηκαν στα νεότερα χρόνια, φαίνεται και ένα μικρό τμήμα της Ροτόντας και του μιναρέ που υπάρχει ως σήμερα.





Η Πλατεία Ιπποδρομίου, βρισκόταν στη θέση του αρχαίου ιππόδρομου της πόλης. Ήταν από τους λίγους ανοιχτούς χώρους της παλιάς Θεσ/νίκης που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και πλατείες.


Ο Λευκός Πύργος όπως θα 'πρεπε να ήταν τον 19ο αιώνα. Δεξιά φαίνεται ένα τμήμα της ξύλινης αποβάθρας με την περίτεχνη είσοδο.


Ο Λευκός Πύργος κι ένα τμήμα της παραλιακής λεωφόρου, όπου και το τραμ(ιππήλατο).Η φωτογραφία πρέπει να είναι πριν από το 1907.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ(ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ)












Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΜΙΞΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ





Μπράβο Ηλιάνα!







ΟΥΡΑΝΟΣ





Μπράβο Γιώργο!










Μπράβο Βασιλική!


Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ

Διαλύματα ή ομογενή μίγματα ονομάζονται τα μίγματα στα αποία δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα συστατικά τους, ακόμα κι αν χρησιμοποιήσουμε μικροσκόπιο.

Η ουσία που διαλύεται ονομάζεται διαλυμένη ενώ εκείνη που διαλύει λέγεται διαλύτης και είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα στο διάλυμα

Η ποσότητα της διαλυμένης ουσίας που μπορεί να διαλυθεί σε ένα διαλύτη:

Εξαρτάται από την ποσότητα
Εξαρτάται από το είδος του διαλύτη και της διαλυμένης ουσίας

Μεγαλώνει όσο αυξάνεται η θερμοκρασία

Η αδιάλυτη ουσία που αποχωρίζεται από ένα διάλυμα και κατακάθεται στον πυθμένα του δοχείου που το περιέχει, ονομάζεται ίζημα.
Αυτό συμβαίνει όταν σε ένα διάλυμα δεν μπορεί να διαλυθεί περισσότερη ουσία.Το διάλυμα αυτό λέγεται κορεσμένο.





Παρατήρησε τις εικόνες και γράψε, για κάθε περίπτωση, σε ποιο από τα ποτήρια μπορεί να διαλυθεί περισσότερη ζάχαρη. Να αιτιολογήσεις τις απαντήσεις σου.



Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΑ ΜΙΓΜΑΤΑ

Μίγματα ονομάζουμε τα υλικά που προκύπτουν από την ανάμειξη δύο ή περισσότερων ουσιών.


Μίγματα που εμφανίζουν ομοιογένεια σε όλη τους τη μάζα(δε διακρίνουμε τα συστατικά τους) χαρακτηρίζονται ομογενή ή διάλυμα (π.χ. αρώματα αλκοολούχα ποτά κλπ), ενώ μίγματα που έχουν ανομοιογένεια στη μάζα τους(διακρίνονται τα συστατικά τους) χαρακτηρίζονται ετερογενή (π.χ. χώμα).


Τα μίγματα μπορούν να διαχωριστούν στα συστατικά τους με φυσικές μεθόδους όπως ο βρασμός, η μαγνήτιση, η διήθηση ή φιλτράρισμα, η διαλογή κλπ.
Η αδιάλυτη ουσία που σχηματίζεται σ΄ ένα μίγμα και που μπορεί ν΄ απομακρυνθεί απ΄ αυτό με τη μέθοδο της διήθησης ονομάζεται ίζημα(γι αυτό χρειάζεται ανακίνηση σε συσκευασίες από χυμούς, γάλατα κλπ που κυκλοφορούν στο εμπόριο).


Δες εδώ μεθόδους διαχωρισμού μιγμάτων
Πατάς "start" σε κάθε εικονική πειραματική εφαρμογή.

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

ΧΡΩΜΑΤΑ-ΜΙΞΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Τα χρώματα τα διαιρούμε σε:




ΒΑΣΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ: Αυτά είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε. Όλα τα χρώματα που βλέπουμε γύρω μας σχηματίζονται από την ανάμειξη των βασικών χρωμάτων με διάφορους τρόπους.


ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ: Αυτά είναι το πράσινο, το πορτοκαλί και το μωβ.


ΟΥΔΕΤΕΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ: Είναι το γκρι, το μπεζ και το καφέ.


Μίξη βασικών χρωμάτων



ΘΕΡΜΑ ΧΡΩΜΑΤΑ: Είναι τα χρώματα που δίνουν την αίσθηση του ζεστού(φωτιά) δηλ. το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο


ΨΥΧΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ: Είναι τα χρώματα που δίνουν την αίσθηση του κρύου(νερό) δηλ. το μπλε, το πράσινο και το μωβ


Για να κάνουμε ένα χρώμα σκοτεινότερο προσθέτουμε λίγο μαύρο. Όσο πιο πολύ μαύρο βάζουμε τόσο πιο σκοτεινότερο γίνεται το χρώμα. Όμοια προσθέτοντας λευκό "ανοίγουμε" ένα χρώμα










Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μια πλούσια πόλη της Δύσης, είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιου στρατοπέδου προσφύγων. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου. ( www.sansimera.gr)


Σχετικοί δικτυακοί τόποι:
http://www.olme.gr/
http://www.doe.gr/

Δελτίο τύπου της ΔΟΕ για την παγκόσμια ημέρα εκπ/κών

Είπαν για την εκπαίδευση/εκπαιδευτικούς:

  • "Μικρότερο κακό είναι η αγραμματοσύνη,παρά η κακή και χωρίς μέθοδο εκπαίδευση. Είναι βέβαιο πως ανάμεσα στους αγράμματους ευκολότερα βρίσκει κανείς άνθρωπο ενάρετο,παρά ανάμεσα σε εκείνους που εκπαιδεύτηκαν χωρίς σωστή μέθοδο" Αδαμάντιος Κοραής
  • "Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο" Αδαμάντιος Κοραής
  • "Παιδεία και αρετή και γνώση όσο κι αν είναι άγνωστα στους πολλούς, είναι το πιο γλυκό πράγμα στη ζωή του ανθρώπου" Σωκράτης
  • "Η παιδεία είναι πανηγύρι της ψυχής, γιατί σε αυτήν υπάρχουν πολλά θεάματα και ακούσματα της ψυχής" Σωκράτης
  • "Διπλά βλέπουν όσοι έμαθαν γράμματα" Πυθαγόρας
  • "Η αγραμματοσύνη είναι μάνα όλων των κακών" Πυθαγόρας
  • "Στους γονείς μου χρεωστώ τη ζωή(το ζειν), μα στο δάσκαλό μου το πώς να ζω καλά(το ευ ζειν)" Μέγας Αλέξανδρος

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Παγκόσμια ημέρα των Ζώων-Παγκόσμια γιορτή Πουλιών

Η 4η Οκτωβρίου θεσπίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων το 1931, μετά από μία συνδιάσκεψη οικολόγων στη Φλωρεντία, με σκοπό να τονίσει την δεινή θέση των ειδών υπό εξαφάνιση. Από τότε και μετά, στη μέριμνα του οργανισμού της Ημέρας συμπεριλήφθηκαν όλα τα είδη ζώων, ενώ μέλη και «φίλοι» του έχουν γίνει πλέον όλες σχεδόν οι χώρες παγκοσμίως.
Καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων η ημέρα αυτή, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Γιορτή Πουλιών γιορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της birdlife indernational. Η οργάνωση αυτή αφιερώνει τη δράση της στα πουλιά και στο περιβάλλον, με εταίρους σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου.
Στην Ελλάδα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο 4 & 5 Οκτωβρίου σε πολλά μέρη της πατρίδας μας.

Σχετικοί δικτυακοί τόποι:
http://www.wwf.gr/
http://www.ornithologiki.gr/