Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Η ζωή στα νησιά επηρεάζεται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, που επιτρέπουν ή εμποδίζουν την επικοινωνία τους με την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι κάτοικοι των νησιών ασχολούνται κυρίως με τη ναυτιλία, το εμπόριο και τον τουρισμό.
Τα περισσότερα νησιά μας είναι ορεινά, με λίγες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Εξαίρεση αποτελούν τα νησιά του Ιονίου και η Κρήτη, όπου η αγροτική παραγωγή είναι έντονη. Στα άγονα νησιά του Αιγαίου συνηθίζεται η καλλιέργεια "ανά βαθμίδα" (μικρά πέτρινα σκαλοπάτια που συγκρατούν το λίγο εύφορο χώμα από τη βροχή και τις κατολισθήσεις)(φωτογραφία δεξιά)
Η πιο συνηθισμένη ασχολία των κατοίκων των ελληνικών νησιών είναι η ναυτιλία, η αλιεία, η σπογγαλιεία και γενικά ότι έχει σχέση με θάλασσα. Ορισμένα νησιά μάλιστα φημίζονται για τους καλούς ναυτικούς και τους εφοπλιστές τους(Μύκονος, Άνδρος, Σύρος κλπ) και άλλα είναι ονομαστά για τους σφουγγαράδες τους( Κάλυμνος)


Η πιο σημαντική όμως πηγή εσόδων των νησιωτών είναι ο τουρισμός, αφού κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται διάφορα ελληνικά νησιά και μάλιστα τελευταία αύξηση της τουριστικής κίνησης παρουσιάζουν και τα νησιά της άγονης γραμμής, δηλαδή των νησιών που έχουν λίγους κατοίκους και είναι απομακρυσμένα από την ηπειρωτική Ελλάδα και δεν εξυπηρετούνται ούτε με συχνά ακτοπλοϊκά δρομολόγια ούτε και με αξιόλογα πλοία(φωτο). Τα νησιά αυτά μαραζώνουν οικονομικά και σταδιακά ερημώνονται αφού οι νέοι έχουν σαν πρώτο στόχο τη φυγή από το νησί και την αναζήτηση καλύτερης τύχης κάπου αλλού. Θα πρέπει το κράτος να μεριμνήσει ώστε τα δρομολόγια να γίνουν τακτικότερα, να υπάρχει καλύτερη διασύνδεση των νησιών και να δοθούν νέα καινούρια πλοία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών αυτών. Είναι απαραίτητα τα έργα υποδομής(δρόμοι, αεροδρόμια, ελικοδρόμια)και αστικά έργα(βιολογικός καθαρισμός, λύση του προβλήματος της λειψυδρίας) για να μπορέσουν να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο οι κάτοικοι των μικρών αυτών νησιών.. Ευτυχώς που ο τουρισμός και κάποιες νέες "σκέψεις" των ανθρώπων δίνουν λίγο ζωή στα "άτυχα" αυτά νησιά.



ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1) Σε ποιο σύμπλεγμα νησιών ανήκει η Κάλυμνος; Και σε ποιο η Άνδρος, η Σύρος και η Μύκονος; Βρες τα στο χάρτη
2) Βρες νησιά που ανήκουν στην άγονη γραμμή. Γιατί ονομάστηκαν έτσι;
3) Σκέψου ότι μπορεί να είσαι παιδί που ζει σε ένα νησί της άγονης γραμμής και βλέπεις το καράβι να προσπαθεί να δέσει στο μόλο ύστερα από ένα πολυήμερο αποκλεισμό του νησιού εξαιτίας της κακοκαιρίας. Πώς αισθάνεσαι;
4) Πρότεινε τρόπους βελτίωσης της ζωής στα νησιά και ιδίως των άγονων γραμμών