Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ΟΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Λιμάνι: Είναι η φυσική ή τεχνητή διαμόρφωση της θαλάσσιας ακτής, ώστε να προστατεύονται τα πλοία και να αγκυροβολούν ασφαλή από τρικυμίες ή ανέμους.

Επίνειο: Χαρακτηρίζεται έτσι κάθε παράλια πόλη ή οικισμός με λιμάνι ή όρμο που εξυπηρετεί την κοντινή ηπειρωτική, συνήθως μεγαλύτερη, πόλη. Για παράδειγμα επίνειο της Αθήνας είναι ο Πειραιάς, της Λαμίας η Στυλίδα, του Πύργου Ηλείας το Κατάκολο κλπ
Υπάρχουν περιπτώσεις που μια παράλια πόλη μπορεί να εξυπηρετεί ακόμη και μια ή περισσότερες ηπειρωτικές χώρες όπως η Θεσσαλονίκη για την ΠΓΔΜ.

Παραθαλάσσια ή παράκτια περιοχή: Ονομάζεται η περιοχή όταν βρίσκεται κοντά ή δίπλα στη θάλασσα.

Από την αρχαιότητα ακόμη οι άνθρωποι προτιμούσαν τα παραθαλάσσια μέρη, γιατί είχαν τη δυνατότητα καλύτερης επικοινωνίας με άλλες πόλεις ή κράτη και μπορούσαν να αναπτύξουν έτσι καλύτερα το εμπόριο. Ακόμα στις παραθαλάσσιες περιοχές το κλίμα είναι πιο ήπιο απ' ότι στο εσωτερικό της χώρας, οι δυνατότητες εύρεσης εργασίας είναι αυξημένες, λόγω της εμπορικής και οικονομικής ανάπτυξης. Τέλος, αποτελούν και ιδανικό τρόπο ξεκούρασης και αναψυχής για τους ανθρώπους.

Οι μεγαλύτερες πόλεις σήμερα της Ελλάδας είναι παραθαλάσσιες και αξιόλογα λιμάνια με μεγάλη εμπορική και οικονομική δραστηριότητα. Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας είναι ο Πειραιάς, που εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, την πρωτεύουσα, Αθήνα. Ο Πειραιάς δηλαδή είναι το επίνειο της Αθήνας.

Τα επίνεια από πολύ παλιά εξυπηρετούσαν τις ηπειρωτικές πόλεις, γιατί μέσω αυτών επικοινωνούσαν ακτοπλοϊκώς με άλλες πόλεις, αποικίες ή κράτη. Μέσω των επινείων διακινούνταν ακόμα, όπως και σήμερα άλλωστε εμπορικά, γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα.

Άλλα μεγάλα λιμάνια είναι: Η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Ρόδος, η Κέρκυρα κλπ



ΑΣΚΗΣΕΙΣ

1) Υπογράμμισε όσες από τις παρακάτω πόλεις διαθέτουν επίνειο. Δείξτες και στο χάρτη.

Σπάρτη, Πολύγυρος, Άμφισσα, Πύργος, Φλώρινα, Καστοριά, Λαμία, Αθήνα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα

2)Σκέψου από όσα έμαθες για ποιο ακόμα λόγο σημείωσε αλματώδη ανάπτυξη η Κωνσταντινούπολη κατά τη Βυζαντινή εποχή.