Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Η ιστορία της οικογένειας


Από την Ομηρική εποχή η οικογένεια κατείχε πολύ σπουδαία θέση στη ζωή των ανθρώπων. Είναι γνωστός ο μύθος του Οδυσσέα που επί 10 χρόνια πάσχιζε να γυρίσει στην πατρίδα του και την οικογένειά του. Την εποχή που περιγράφει ο Όμηρος στα έπη του ο άντρας ήταν η κεφαλή της οικογένειας όμως και η γυναίκα κατείχε σημαντική θέση και εμφανίζονταν στο πλευρό του άντρα, με σημαντικά καθήκοντα.
Στην κλασική εποχή η θέση της γυναίκας στην οικογένεια εμφανίζεται υποβαθμισμένη: ασχολείται αποκλειστικά με το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών. Η γυναίκα δεν πρέπει να ενδιαφέρεται για ό,τι γίνεται έξω από το σπίτι της ούτε με τον άντρα της συζητάει συχνά, αφού αυτός τις περισσότερες ώρες βρίσκεται έξω από το σπίτι. Βασίλειο της γυναίκας είναι το σπίτι. Έχει τα κλειδιά για τις αποθήκες και το κελάρι και φροντίζει για φαγητό.
Στο Βυζάντιο η γυναίκα συνεχίζει να είναι υποβαθμισμένη. Παίζει όμως σημαντικότερο ρόλο στην οικογενειακή ζωή και είναι σεβαστή ιδιαίτερα ως μητέρα. Τα ανύπαντρα κορίτσια ήταν πολύ περιορισμένα και υπήρχε περίπτωση πριν το γάμο τους να μην είχαν καν συναντήσει τους μέλλοντες συζύγους τους. Μετά όμως το γάμο η κατάσταση άλλαζε και συχνά αυτές όριζαν την οικογενειακή ζωή


Μέχρι το 19ο αιώνα η γυναίκα είχε στην οικογένεια υποδεέστερη θέση. Την κατώτερη αυτή θέση τόνιζε και ο θεσμός της προίκας για να παντρευτεί μια κοπέλα θα έπρεπε οι γονείς της να εξασφαλίσουν κάποια περιουσιακά στοιχεία(σπίτι, χωράφια, οικιακό εξοπλισμό ή και χρήματα)


Σήμερα στις αναπτυγμένες οικονομικά και πολιτιστικά χώρες, όπως είναι η δική μας, άντρας και γυναίκα είναι ισότιμοι στην οικογένεια και αποφασίζουν από κοινού για όλα τα θέματα. Βάση της οικογένειας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός , η αλληλοκατανόηση και η αγάπη.Τις δουλειές του σπιτιού, τα έσοδα της οικογένειας, τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών αναλαμβάνουν και οι δύο σύζυγοι ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε οικογένειας. Στις οικογένειες με ένα γονέα όλες οι ευθύνες μεταφέρονται σε αυτόν.
Οι γονείς σε μια οικογένεια φροντίζουν για την κάλυψη των αναγκών των μελών της και για την ανατροφή των παιδιών. Παλιότερα θεωρούσαν αυτονόητο ότι αρχηγός της οικογένειας ήταν ο άντρας που εργαζόταν, ενώ η γυναίκα έμενε σπίτι και φρόντιζε το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών.
Σήμερα όμως, που και τα δύο φύλα έχουν τα ίδια δικαιώματα, συχνά στις οικογένειες δουλεύουν και οι δύο σύζυγοι και φροντίζουν και οι δύο το νοικοκυριό και τα παιδιά, εφόσον υπάρχουν.
Πολλές φορές ακόμη και σήμερα, σε ορισμένες οικογένειες επικρατεί η αντίληψη ότι ένας άντρας δεν πρέπει να ασχολείται με το νοικοκυριό, γιατί αυτό είναι «γυναικεία δουλειά». Οι ιδέες αυτές ανήκουν σε παλιότερη εποχή και δεν ταιριάζουν σε μία σύγχρονη οικογένεια.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Ρώτα τους γονείς σου αλλά και τους παππούδες και τις γιαγιάδες σου για να σου πουν πώς ήταν η οικογένειά τους και τι δικαιώματα είχε το κάθε μέλος της


ΕΡΩΤΗΣΗ

Οι αλλαγές που έγιναν στην οικογένεια με το πέρασμα των χρόνων πόσο και σε τι νομίζεις ότι έκαναν πιο εύκολη τη ζωή του ανθρώπου;